ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ PDF Εκτύπωση E-mail

          Ηράκλειο 24/01/2008  

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από μια περίοδο διαφαινόμενης κινητοποίησης και δεσμεύσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, όπως είχε εξαγγείλει τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής όσο και εσείς προσωπικά, η μεγάλη αυτή επένδυση για το νησί μας δείχνει να έχει χαθεί σε γραφειοκρατικούς διαδρόμους.
Το τελευταίο διάστημα η κοινή γνώμη και οι τοπικοί φορείς παρακολουθούν προβληματισμένοι, τα σχετικά με το θέμα ρεπορτάζ που παρουσιάζονται στον τοπικό τύπου όπου μέσα από δηλώσεις τόσο του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλογιάννη αλλά και του Υπουργού Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη, διαφαίνεται να επικρατεί μια ασάφεια αναφορικά με ποιο από τα δύο Υπουργεία έχει την ευθύνη στο τόσο σημαντικό για την Κρήτη αναπτυξιακό έργο.

Κύριε Υπουργέ,

Οι επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης είχαν ευεργετικά αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης, όχι μόνο για την Ανατολική Κρήτη αλλά και για κατοίκους περιοχών πιο απομακρυσμένων (ακόμα και από άλλα μέρη της χώρας), που απασχολούνται είτε ως μισθωτοί στις τουριστικές επιχειρήσεις, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι στις δικές τους επιχειρήσεις.

Θετικές επίσης είναι οι επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής στο εισόδημα, μέσα από τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις που έχει σε πολλούς κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό (βιομηχανία, γεωργο-κτηνοτροφία, κατασκευές, κτλ.).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιδράσεις αυτές ξεφεύγουν από τα στενά όρια της περιοχής και επηρεάζουν κλάδους και δραστηριότητες ακόμα και εκτός των ορίων του νησιού. Επίσης σημαντική είναι και για το κράτος η αύξηση των φορολογικών εσόδων, που προέρχονται από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, αποτέλεσμα της τουριστικής ανάπτυξης.

Βέβαια το νησί μας δεν εξαιρείται προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την απρογραμμάτιστη τουριστική ανάπτυξη των πρώτων μεταπολιτευτικών δεκαετιών στις ελληνικές τουριστικές περιοχές.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι και η επιβάρυνση των υποδομών της περιοχής και ειδικότερα του αεροδρομίου Ηρακλείου από το πλήθος των επισκεπτών και η αδυναμία του για ποιοτική εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το τοπικό τουριστικό προϊόν να χάνει την ανταγωνιστικότητά του σε διεθνές επίπεδο όπου παρά την οριακή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών την τελευταία 3ετία δεν παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση αλλά συρρίκνωση των εσόδων των τοπικών επιχειρήσεων

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, μέσα από την διαρκή ενασχόληση των μελών και της διοίκησης του με τα οικονομικά και αναπτυξιακά δρώμενα του νησιού μας δεν μπορεί να μην εκφράσει την ανησυχία του και να διαπιστώνει ότι ένα κομβικό αναπτυξιακό έργο, το πλέον μάλιστα αναγκαίο έργο για το νησί μας, μένει στις καλένδες.

Με δεδομένο ότι η τουριστική οικονομία στη χώρα μας και ειδικότερα στο νησί μας εξαρτάται σε καταλυτικό βαθμό από τις αερομεταφορές (το 80% περίπου του εισερχόμενου τουρισμού είναι αερομεταφερόμενο), θεωρούμε ότι στη βάση του σχεδιασμού μιας πολιτικής αερομεταφορών πρέπει να επισπευσθεί άμεσα η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι γιατί είναι σαφές ότι η τουριστική ανταγωνιστικότητα της Κρήτης μειώνεται και νέες τουριστικές επενδύσεις στο νησί μας κινδυνεύουν να αναβληθούν.

Κύριε Υπουργέ

Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου, με προδιαγραφές όμως που θα απαντούν σε όρους μέλλοντος, αποτελεί μια διαπιστωμένη, επιτακτική αναγκαιότητα τόσο για την οικονομία της Κρήτης αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Ηρακλείου και ειδικότερα του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού.

Με βάση τις διαβεβαιώσεις σας για θετικές εξελίξεις και την επικείμενη κάθοδο σας στο νησί ως ο καθ’ ύλη αρμόδιος, πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσετε το θέμα του νέου διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι με την δέουσα σοβαρότητα που πάντα σας διέκρινε όλα αυτά τα χρόνια.

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by