ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε9 PDF Εκτύπωση E-mail
Ηράκλειο : 03/07/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Λάθη και παραλείψεις του εντύπου Ε9.


Επιστολή διαμαρτυρίας για την εκ νέου υποβολή του Ε9 απέστειλε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης στον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Παπαθανασίου Ιωάννη.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής :  


Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ταχυδρομηθεί σε πολλές χιλιάδες φορολογούμενους ενημερωτικά σημειώματα που αφορούν στα λάθη και στις παραλήψεις του εντύπου Ε9, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προσδιορισθεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων, με άμεση συνέπεια να είναι αδύνατος ο υπολογισμός του ΕΤΑΚ. 

Ζητείται επομένως να υποβληθεί για άλλη μια φορά το Ε9 (πρώτη φορά υποβλήθηκε το 1995, δεύτερη το 1997 και τρίτη το 2005), και μάλιστα όχι με τη σημερινή περιουσιακή κατάσταση αλλά με αυτή που υπήρχε την 01 Ιανουαρίου 2008, άσχετα εάν έχουν προστεθεί η μεταβιβαστεί ακίνητα έκτοτε και μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τροποποιήσεις που έγιναν από το 2005 έως σήμερα, και ότι οι φορολογούμενοι που υπέβαλλαν το Ε9 μέσω του διαδικτύου πρέπει να το υποβάλλουν άλλη μια φορά γιατί τα δεδομένα χάθηκαν, και μάλιστα για όλους υπάρχει η απειλή του προστίμου εάν δεν υποβληθεί το Ε9 στην προθεσμία των 15 ημερών.
Επιπρόσθετα η διατύπωση της επιστολής προς τους φορολογούμενους ουσιαστικά καταλογίζει την μεγαλύτερη ευθύνη στους λογιστές φοροτεχνικούς δημιουργώντας σημαντικές εντάσεις στις σχέσεις τους με τους πελάτες τους ενώ είναι βέβαιο ότι στις πλείστες των περιπτώσεων το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά είτε σε λάθη αντιγραφής από τα χειρόγραφα – προβλεπόμενα – Ε9 είτε, κυρίως, στην έλλειψη ενημερωμένων χαρτών με τα σχέδια πόλης όλων των Δήμων και των Δημοτικών Διαμερισμάτων όλης της Ελλάδας.

Δεν είναι δυνατόν οι λογιστές φοροτεχνικοί μόνιμα να επιβαρύνονται με κόστος που δεν τους αναλογεί από την πολιτεία που παράλληλα πεισματικά αρνείται την ουσιαστική επαγγελματική τους κατοχύρωση.  

Οι φορολογούμενοι πρέπει να απευθύνονται στις Δ.Ο.Υ οι οποίες σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδώσατε πρέπει να τους εξυπηρετούν και είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις που το λάθος οφείλεται στον λογιστή φοροτεχνικό εκείνος έχει την υποχρέωση να το αποκαταστήσει.

 
< Προηγ.

Support & Maintenance by