ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΦΕΣΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
 Ηράκλειο 06/11/2009
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΦΕΣΗΣ


Με την Ελληνική Οικονομία σε ύφεση, το έλλειμμα στο 12,7 % και το Δημόσιο Χρέος στα 300 δισ. το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκε μάλλον ήταν αναμενόμενο.

Με μεγάλο στοίχημα τη μείωση του ελλείμματος στο 9,4 %, που θα πραγματοποιηθεί με αύξηση 9% των καθαρών εσόδων της Κεντρικής Κυβέρνησης και αντίστοιχα μείωση κατά 1,4 % των συνολικών δαπανών, η επιτυχία του εγχειρήματος σε μια οικονομία που θα βρίσκεται πιθανότατα σε ύφεση και το 2010, θα είναι καθοριστική για τη μελλοντική πορεία της Δημοσιονομικής Εξυγίανσης της χώρας.

Όσον αφορά την αύξηση των εσόδων, είναι φανερή η τάση για αναδιανομή του εισοδήματος από τους ισχυρότερους οικονομικά στους ασθενέστερους.
Βασικοί πυλώνες, η φορολόγηση των διανεμομένων κερδών με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (η ένστασή μας εδώ έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας) η φορολόγηση των offshore εταιρειών, η κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών, η έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα μεγάλα ακίνητα, η αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, το επίδομα αλληλεγγύης και η αύξηση επιστροφής του ΦΠΑ αγροτών.

Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων είναι μεν δίκαιη, αλλά θα δημιουργήσει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ειδικά σε μισθωτούς λόγω της αύξησης της φορολογίας.

Ζητούμενο είναι το κατά πόσο θα επιτευχθεί η σε κάθε προϋπολογισμό αναμενόμενη αύξηση εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών που ποτέ δεν επιτυγχάνεται .
Η αύξηση των έμμεσων φόρων όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει είναι άδικη μορφή φορολογίας, καθώς δεν διαχωρίζει ασθενείς και ισχυρούς.

Θετική κίνηση είναι η αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 8,4 % που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Μεγάλο ερώτημα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι το ύψος των αναγκών χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων ιδιαίτερα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ που μόνο στο 2009 χρειάστηκαν 2,2 δισ. επιπλέον.

Τέλος θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η Κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει την προβλεπόμενη μείωση των δαπανών και ιδιαίτερα αυτή των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου.


 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by