ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΤΑΚ ΛΟΓΩ TAXISNET PDF Εκτύπωση E-mail
                                                                                                          Ηράκλειο : 01-03-2010


Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την προσπάθεια του Υπουργείου και εσάς προσωπικά για την εξυγίανση και αποκατάσταση των Δημοσιονομικών εσόδων ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και να επιτύχει το δύσκολο στόχο της μείωσης του ελλείμματος.

Η επιτυχία του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη είσπραξη των προϋπολογισθέντων εσόδων.
Σύμφωνα με το Ν. 3808 12/09 τα ΝΠΔΔ έπρεπε να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση ΕΤΑΚ αποδίδοντας τη διαφορά 2 ‰ για τη χρήση 2009.
Με έκπληξη παρατηρήθηκε το γεγονός ότι οι Δ.Ο.Υ. αδυνατούσαν να εισπράξουν το ποσό αυτό καθώς το σύστημα του TAXISnet δεν είχε αντίστοιχη πρόβλεψη.
Μετά από τηλεφωνικές επαφές των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. με το Υπουργείο Οικονομικών ειπώθηκε ότι δόθηκε προφορική παράταση ενός μηνός καθώς ήταν αδύνατη η είσπραξη των αναλογούντων ποσών.

Θεωρούμε αδιανόητο τη στιγμή που η οποιαδήποτε μείωση εσόδων επηρεάζει τη τήρηση του ΠΣΑ και δημιουργεί αφορμή για νέες επιβαρύνσεις και φόρους να μην έχει υπάρξει έγκαιρη πρόβλεψη στο μηχανογραφικό σύστημα αλλά και να ταλαιπωρούνται όσοι θέλησαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Με την ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητη η επίσπευση του φορολογικού νομοσχεδίου καθώς οι συνεχείς και αλληλοαναιρούμενες ενημερώσεις από τα ΜΜΕ για ενδεχόμενα μέτρα δημιουργούν σύγχυση και εκνευρισμό στην ήδη δοκιμαζόμενη αγορά και τους φορολογούμενους φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι θεωρούμε σημαντική τη σύνδεση αποδείξεων και αφορολόγητων ορίων καθώς για πρώτη φορά η ζήτηση αποδείξεων λειτουργεί σαν κίνητρο και δημιουργεί νέα δεδομένα στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης.

Τέλος στην τιτάνια προσπάθεια που διεξάγει το Υπουργείο Οικονομικών έχει ιδιαίτερη σημασία η συμβολή του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και της σωστής καθοδήγησης τους.
Το μόνο που ζητάει αυτή τη στιγμή ο κλάδος είναι να του δοθεί η δυνατότητα να παίξει το ρόλο αυτό με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην επιστημονική κατάρτισή του ώστε να περιοριστούν τα όποια φαινόμενα εμφάνισης επιτήδειων και παραοικονομούντων.

Η άμεση σύνδεση του μητρώου λογιστών του Οικονομικού Επιμελητηρίου με το TAXISnet είναι μονόδρομος ενώ είναι αδιανόητη έστω και η συζήτηση ότι η όποια πιστοποίηση των λογιστικών και φορολογικών γραφείων θα μπορούσε να ανατεθεί σε επαγγελματικό φορέα και όχι στον καθ΄ύλην αρμόδιο φορέα και σύμβουλο της πολιτείας, το Οικονομικό Επιμελητήριο.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by