ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ" PDF Εκτύπωση E-mail
Οι Θέσεις της Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το Σχέδιο «Αθηνά»

Τις θέσεις της, για τον προτεινόμενο ακαδημαϊκό σχεδιασμό, εξέφρασε η Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος με επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο.
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά». Ο εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας σχεδιάστηκε με προχειρότητα, χωρίς προοπτική και όραμα, ικανοποιώντας τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, ανάλογα με την πίεση που μπορούσαν να ασκήσουν στην Κεντρική Εξουσία. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κατακερματισμένο και υποβαθμισμένο ακαδημαϊκό μόρφωμα.
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές μοιάζουν να έγιναν χωρίς κριτήρια, καθώς δεν τηρούνται οι ίδιοι κανόνες για όλους. Απλά μετακίνηση δεν σημαίνει και εξοικονόμηση πόρων, για το λόγο αυτό θα ήταν σκόπιμη μια μελέτη βιωσιμότητας που να καταγράφει το κόστος της υφιστάμενης δομής και να εξετάζει το «όφελος» των όποιων αλλαγών. Σε κάθε περίπτωση οι προτεινόμενες αλλαγές δεν υπηρετούν την ισόρροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη. Είναι δεδομένο ότι στο νέο ακαδημαϊκό σχεδιασμό ο Νομός Λασιθίου αδικείται κατάφορα. Είναι πραγματικά άδικο, κόποι και όνειρα ανθρώπων που μόχθησαν και προσέφεραν σημαντικό ακαδημαϊκό έργο, να χάνονται εν μια νυκτί.
Αν θέλουμε ανάπτυξη αυτή θα προέλθει μέσα από την σύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την παραγωγή. Στο σχεδιασμό του νέου αναπτυξιακού μοντέλου πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν οι επιστημονικοί φορείς - όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο - και η Ακαδημαϊκή κοινότητα. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα, περισσότερο από οικονομική, είναι μια κρίση θεσμών και αξιών. Μπορεί σε λίγα χρόνια οι αριθμοί να ευημερούν ξανά, αν όμως αυτό δεν συνοδευτεί από μια σχεδιασμένη ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η ευημερία θα είναι εφήμερη και για λίγους.
Πιστεύουμε ότι ο ακαδημαϊκός σχεδιασμός οφείλει να λαμβάνει υπόψη τον παραγωγικό ιστό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Παράλληλα πρωταρχικός στόχος της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ισχυρών ακαδημαϊκών σχολών, με ποιότητα εκπαιδευτικού προσωπικού και αρτιότητα υποδομών. Στο Νομό Λασιθίου αξίζει να εδρεύει μια τέτοια σχολή.


 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by