ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, ΚΡΗΤΗΣ & ΚΩ PDF Εκτύπωση E-mail

Παρατηρητήριο Τουρισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα στο Ηράκλειο για την Παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε Κύπρο, Κρήτη και Κω

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο, η ημερίδα του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου που αφορούσε την παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε Κύπρο, Κρήτη και Κω.

Ποιο συγκεκριμένα, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με το Δήμο Σητείας και Κω υλοποίησαν στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013, το έργο με τίτλο «Προβολή και ψηφιακή στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού και δημιουργία παρατηρητηρίου τουρισμού σε Κύπρο, Κρήτη και Κω (PARA - MARE TOURISM)».

Στην εκδήλωση τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία και το κενό που καλύπτει το συγκεκριμένο έργο σε ότι αφορά τη συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών στατιστικών στοιχείων, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν και χρησιμοποιηθούν για την ερεύνα και ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχτηκε η σημασία του να υπάρξει συνέχεια στο έργο στο άμεσο μέλλον. Επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η στήριξη και η συνεχής ανανέωση και επικαιροποίηση των στοιχείων της βάσης, ζήτημα το οποίο είναι δυνατό να επιτευχθεί, μόνο με την έμπρακτη βοήθεια και υποστήριξη των φορέων του τουρισμού και της Περιφέρειας.

Το παραπάνω Παρατηρητήριο θα λειτουργήσει στην έδρα του Περιφερειακού Τμήματος και θα έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό, την παρακολούθηση, την καταγραφή, την επεξεργασία και την αξιολόγηση κάθε είδους πληροφορίας που αφορά τον τουριστικό κλάδο, σχηματίζοντας έτσι μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων, με διαχρονικά στοιχεία στην διάθεση της πολιτείας, υπηρεσιών, φορέων, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ερευνητών και φυσικά της επιχειρηματικής κοινότητας. Θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως: τουριστικοί πόροι, μεταφορές, περιβάλλον, μελέτες, εθνικές στατιστικές σειρές, διεθνείς στατιστικές σειρές, βέλτιστες πρακτικές, καινοτομία, συστήματα ποιότητας, ενισχύσεις, προβολή – διαφήμιση, συνέδρια – εκδηλώσεις, τουριστική εκπαίδευση νομοθεσία κ.α.

Ομιλητής στην Ημερίδα ήταν ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ως μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές της Γαλάζιας Ανάπτυξης και του Θαλάσσιου Τουρισμού.

Ομιλίες πραγματοποίησαν ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Υπεύθυνος του 1ου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Αειφόρου Τουρισμού, κ. Σπιλλάνης Ιωάννης, ο υπεύθυνος του έργου PARA-MARE TOYRISM κ. Γεωργαντής Νεκτάριος, ο οικονομολόγος-μελετητής κ. Δρακωνάκης Νίκος και ο τουριστικός λειτουργός του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Παντελίδης Πλούταρχος. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αντιπρόεδρος του ΟΕΕ-ΤΑΚ κ. Γιώργος Αρακαδάκης.

Παρατηρητήριο Τουρισμού

Παρατηρητήριο Τουρισμού

Παρατηρητήριο Τουρισμού

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by