ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα ως Μοχλός Ανάπτυξης» PDF Εκτύπωση E-mail
Δελτίο Τύπου
ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα ως Μοχλός Ανάπτυξης»

Πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης  στις 09/03/2015 εκδήλωση με θέμα «Έρευνα Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα ως Μοχλός Ανάπτυξης».  Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ξεκινήσει η προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της έρευνας που γίνεται σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια και της παραγωγής και να ενθαρρύνει τις Επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τα Ερευνητικά Κέντρα για να αναπτύξουν, με βασικό εργαλείο την καινοτομία, νέα ανταγωνιστικά προϊόντα που θα απευθύνονται σε  διεθνές επίπεδο.

Αρχικά χαιρέτησαν την εκδήλωση ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, κ. Σταύρος Καρτέρης καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητήριο Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης, οι οποίοι τόνισαν, επίσης, τον σημαντικό ρόλο της καινοτομίας ως μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές Επιχειρήσεις.

Στην εσπερίδα ο   κ. Σπύρος Αναστασιάδης, Καθηγητής του Παν. Κρήτης και Διευθυντής του ΙΤΕ-ΙΗΔΛ διευκρίνισε τους όρους «έρευνα» και «καινοτομία» και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία τους για τις επιχειρήσεις και για την κοινωνία. Στην συνέχεια, περιέγραψε συνοπτικά τους τομείς που δραστηριοποιείται ερευνητικά το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και παρουσίασε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από διεθνούς κύρους ακαδημαϊκούς που κατέταξε το Ινστιτούτο ως το πρώτο με βαθμολογία 5 στα 5 ανάμεσα σε όλα τα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας μας. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια,  σε χαρακτηριστικά παραδείγματα ερευνητικών αποτελεσμάτων του Ινστιτούτου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά. Τέλος, επεσήμανε τις θετικές συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν από την συνεργασία των Ερευνητών με τους Επιχειρηματίες και προσκάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να συνεργαστεί με το Ινστιτούτο τονίζοντας ότι οι πόρτες του ΙΤΕ-ΙΗΔΛ είναι ανοικτές.

Στην συνέχεια, ο κ. Νικόλαος Μελανίτης, Καθηγητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Συνεργάτης του δικτύου ΠΡΑΞΗ του ΙΤΕ, μίλησε για την διαχείριση της καινοτομίας από τις επιχειρήσεις. Παρουσίασε παραδείγματα για το πώς  ερευνητικές ιδέες από το ΙΤΕ και άλλα Ερευνητικά Κέντρα, μετατράπηκαν σε προϊόντα και οδήγησαν ακόμα και στην ίδρυση εταιρειών που κατέκτησαν μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο του δικτύου ΙΤΕ-ΠΡΑΞΗ που βοηθάει συμβουλευτικά την μεταφορά της  τεχνογνωσίας προς τις επιχειρήσεις ενώ παρουσίασε και τον ρόλο του έργου ΔΕΤΕΠ που εκτελείται από το ΙΤΕ με χρηματοδότηση του ΣΕΒ στην ανάδειξη και διαχείριση των κρίσιμων εθνικά ερευνητικών προτεραιοτήτων.

Ο κ. Σταύρος Αποστολάτος, Business Unit Director της Α. Φάνης-Ρητίνες Μεγάρων, παρουσίασε την Εταιρεία, η οποία, έχοντας ως βασική αρχή την αξιοποίηση της καινοτομίας, κατάφερε να αναπτύξει ένα καινοτόμο προϊόν στον χώρο των ρητινών για επιστρώματα πούδρας που χρησιμοποιούνται σε βαφές αλουμινίου, το οποίο μάλιστα ξεκίνησε με την αξιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνητικού προγράμματος που συμμετείχε και η ερευνητική ομάδα του κ. Αναστασιάδη.  Το προϊόν έχει μεγάλη διείσδυση στην παγκόσμια αγορά και σ’ αυτό οφείλεται σημαντικό μέρος των εσόδων της Εταιρείας. Η συνεργασία της Εταιρείας με ερευνητικά κέντρα και η έμφαση της διοίκησης της στην καινοτομία της έχει επιτρέψει να συμμετέχει σε μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα με πολλά οφέλη για την Εταιρεία.  

Ο κ. Δημήτριος Άγγλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παν. Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του ΙΤΕ-ΙΗΔΛ, μίλησε για την εφαρμογή της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του, στον χώρο των επιχειρήσεων και του πολιτισμού.  Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας LIBS  με χρήση φορητών συσκευών επιτρέπει την επιτόπια στοιχειακή ανάλυση υλικών με χρήση τεχνολογίας λέιζερ. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται σήμερα  από μουσεία, εταιρείες πιστοποίησης έργων τέχνης, εταιρείες κατασκευής φωτοσυλλεκτών ενώ η ερευνητική ομάδα του κ. Άγγλου συνεχίζει την έρευνα  για νέες χρήσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η εκδήλωση κατόρθωσε να αναδείξει με επιτυχία το αμοιβαίο ενδιαφέρον των ερευνητών και των επιχειρηματιών για συνεργασία.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και σύμβουλοι επιχειρήσεων θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο προσωπικό του ΙΤΕ-ΙΗΔΛ στο e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε   για περισσότερες πληροφορίες.

Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα ως Μοχλός Ανάπτυξης

Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα ως Μοχλός Ανάπτυξης

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by