ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΓΟΥΡΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
         Ηράκλειο 04/02/2008 

 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΓΟΥΡΝΩΝ

Κυρία Νομάρχη,

Μετά την κατάργηση της Αμερικάνικής Βάσης Γουρνών μεσολάβησαν μακρές διαβουλεύσεις της Περιφέρειας Κρήτης και άλλων τοπικών φορέων με το Υπουργείο Αμύνης με αποτέλεσμα στις 25-11-95 να παραχωρηθούν στην ΚΕΔ έκταση 656 περίπου στρεμμάτων και 110 στρεμμάτων στο ΓΕΑ (για την ανάπτυξη κατοικιών στελεχών του), προκειμένου να παραχωρηθεί στους φορείς του Ηρακλείου όταν εκείνοι είναι έτοιμοι να την αξιοποιήσουν.

Ανατρέχοντας λοιπόν στην τότε απόφαση του Υπουργείου Άμυνας είναι εμφανές ότι παραδίδεται η διαχείριση της έκτασης στην ΚΕΔ για να μεταφερθεί η χρήση στους φορείς του Ν. Ηρακλείου για την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των κατοίκων του Ν. Ηρακλείου.

Ως απόρροια των παραπάνω με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων και την διασφάλιση της οργανωμένης λειτουργίας του χώρου, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης η Αναπτυξιακή Εταιρία Γουρνών ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ. Στα χρόνια που μεσολάβησαν 160 περίπου στρέμματα παραχωρήθηκαν για να καλύψουν άλλες ανάγκες στέγασης διάφορων υπηρεσιών (Εκθεσιακό Κέντρο, ΕΛΚΕΘΕ, Εγκαταστάσεις Σχολείων, Αθλητικών χώρων, Δημαρχείο κ.λ.π.).

Σήμερα κρίνεται απαραίτητο να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη βιώσιμη πρόταση για την αξιοποίηση της εναπομείναντας έκτασης της Βάσης Γουρνών, από όλους τους φορείς του Ν. Ηρακλείου και στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια σχετικής σας πρόσκλησης, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος Τμήμα Ανατολικής Κρήτης αναλύοντας την υπάρχουσα κατάσταση και προβλέποντας τα μελλοντικά δεδομένα, σας παραθέτει συνοπτικά τις σχετικές θέσεις του.

Με βάση την επιτυχημένη εμπειρία της εγκατάστασης του τότε ΙΘΑΒΙΚ στο χώρο και την εγκατάσταση του «Θαλασσόκοσμου» ως γενική αρχή της επιδιωκόμενης ανάπτυξης του χώρου μπορούμε να ορίσουμε το πλαίσιο : Επιστήμη, Εκπαίδευση, Έρευνα, Πολιτισμός, Αναψυχή.

Κινούμενοι στο παραπάνω πλαίσιο είναι αναγκαίο αρχικά να θεσμοθετηθούν και να οροθετηθούν οι χρήσεις γης στο σύνολο της έκτασης λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες τις ευρύτερης περιοχής σε υποδομές και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αποκλείοντας νέες ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να τηρούνται οι κανόνες βιώσιμης ανάπτυξης του χώρου με στόχο μια περιβαλλοντικά πρότυπη λειτουργία.

Συνοπτικά οι χρήσεις που μπορούν να διαμορφωθούν είναι:

 • Μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιες, Τεχνικής και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ερευνητικά κέντρα
 • Βρεφονηπιακός Σταθμός
 • Κέντρο υγείας αστικού τύπου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης της ευρύτερης περιοχής το οποίο μπορεί να πλαισιώνεται με μονάδα βραχείας νοσηλείας
 • Πυροσβεστικό Σταθμό
 • Βιολογικό καθαρισμό για την επεξεργασία των λυμάτων
 • Αθλητικές εγκαταστάσεις (Κλειστό γυμναστήριο, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Κολυμβητήριο, ανοικτά γήπεδα κ.λ.π.)
 • Πολιτιστικό κέντρο (Θέατρο, Κινηματογράφο, Βιβλιοθήκη, Αίθουσα συναυλιών κ.λ.π)
 • Πάρκο και χώρους περιπάτου
 • Καθαρισμός και διαμόρφωση της παραλίας με ελεύθερη πρόσβαση για τους λουόμενους πλαισιωμένη με σύγχρονες υπηρεσίες.
 • Κατασκευή θεματικού Πάρκου Εμπλουτισμού του Τουριστικού Προϊόντος
 • Συνεργασία με ερευνητικό ίδρυμα για την δημιουργία Πλανητάριου
 • Υπηρεσίες εστίασης, αναψυχής (Εστιατόριο, Καφέ- Μπαρ, κέντρο Θαλασσοθεραπείας κ.λ.π.)

Θα είναι δυνατό για να καταστεί η διαχείριση του χώρου οικονομικά βιώσιμη να προκαθοριστεί συγκεκριμένη έκταση για προκαθορισμένες χρήσεις (π.χ. εστιατόρια, αναψυχή, θεματικό πάρκο, εργαστήριο κ.α) που μπορούν να ενοικιαστούν σε ιδιώτες κατόπιν διαγωνισμού με προκαθορισμένους όρους και ανταλλάγματα και τα έσοδα της ενοικίασης θα συμβάλλουν στην συντήρηση του χώρου και στη βελτίωση των εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων είναι να ενισχυθεί η θέση της ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ ώστε να ασκήσει πραγματικά το ρόλο της ως διαχειριστή του χώρου που μέχρι σήμερα έχει παραχωρηθεί, αλλά και των μελλοντικών χρήσεων που θα προκύψουν στην υπόλοιπη έκταση ώστε οι εγκατεστημένοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους (καταβολή μισθώματος, καταβολή κοινόχρηστων, τήρηση κανονισμού, συμμετοχή στο κόστος φύλαξης κ.α.) και να αναδειχθεί ο χώρος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πιστεύοντας ότι οι προτάσεις του Ο.Ε.Ε. - Τ.Α.Κ. θα συμβάλλουν στη προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης για την αξιοποίηση της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, παραμένουμε στην διάθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για τυχόν περαιτέρω ανάλυση των λύσεων που θα προκύψουν.

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by