ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΕΕ/ΤΑΚ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΕΕ/ΤΑΚ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ


Ηράκλειο, 29/10/2021

Η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ και οι Σύλλογοι Οικονομολόγων και Λογιστών – Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου απέστειλαν την παρακάτω κοινή επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων από τη σεισμική δόνηση και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή : 

 

Κύριοι Υπουργοί, κ. Διοικητά,

Η σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί της Κρήτης στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Πρώτο μέλημα  είναι η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας όλων των πληγέντων, όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα, καθώς και η καταγραφή των ζημιών και ο υπολογισμός των αποζημιώσεων.

Πάρα την ένταξη των πληγέντων περιοχών στα μέτρα κρατικής αρωγής του Νόμου 4797/2021, έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι :

1.  Θα πρέπει να γίνει αναφορά για αναστολές εργασίας στους εργαζομένους επιχειρήσεων οι οποίες είτε κατέρρευσαν είτε έχει απαγορευτεί η λειτουργία τους λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τον σεισμό.
2.  Είναι απαραίτητη η άμεση παράταση και όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων (ασφαλιστικών, φορολογικών, κ.ά.) των πληγέντων περιοχών, καθώς σήμερα προβλέπετε μόνο αναστολή βεβαιωμένων οφειλών-πληρωμών. Παράλληλα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να νομοθετηθεί πάγια παράταση δηλωτικών υποχρεώσεων σε όλες τις περιπτώσεις κρατικής αρωγής, σε περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές.
3.  Ειδική μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των επιχειρήσεων των πληγέντων περιοχών. Συγκεκριμένα, προτείνουμε, οι πληγείσες επιχειρήσεις να ενισχυθούν με το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης που προβλέπει ο χάρτης Περιφερειακών ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΠΔΕ / ΕΣΠΑ). Παράλληλα, οι επιχειρήσεις να μπορούν να εντάσσονται στις ειδικές περιπτώσεις ενίσχυσης του άρθρου 12 του Ν. 4399/16.

Η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για την επόμενη ημέρα της οικονομίας των πληγέντων περιοχών. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και οι Σύλλογοι Λογιστών Φοροτεχνικών του Ν. Ηρακλείου θα είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

 

 
Επόμ. >

Support & Maintenance by