ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΟΕΕ/ΤΑΚ ΠΡΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Ηράκλειο 07/02/2024ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Επιστολή του ΟΕΕ/ΤΑΚ προς Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιο για το ΕΣΠΑ 2021-2027 για τα δύο νέα προγράμματα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».
 
Το ΟΕΕ/ΤΑΚ στα πλαίσια έκδοσης των νέων οδηγών προγραμμάτων ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 απέστειλε την Παρασκευή 02/02/2024 επιστολή προς τον Αν. Υπουργό αρμόδιο για προγράμματα ΕΣΠΑ κ. Νικόλαο Παπαθανάση με κοινοποίηση στους φορείς διαχείρισης και υλοποίησης .

Σκοπός της επιστολής είναι να μεταφέρει την αγωνία των συναδέλφων οικονομολόγων-μελετητών και λογιστών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  στην υποβολή των Αιτήσεων Χρηματοδότησης για τα επιχειρηματικά σχέδια καθώς επίσης και τις ασάφειες που έχουν δημιουργηθεί στους οδηγούς .

Το ΟΕΕ ως επίσημος θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους σε θέματα που άπτονται της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, με βάση την πολυετή εμπειρία των μελών του και κατόπιν εισήγησης της «Επιτροπής Αναπτυξιακών Θεμάτων» που συστάθηκε πρόσφατα πρότεινε συγκεκριμένες τροποποιήσεις και μία σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά στην επαφή μας με τις επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα ζητήθηκαν:

1.Παράταση στην υποβολή των Αιτήσεων Χρηματοδότησης μέχρι τΙς 15/05/2024 λόγω της μη λειτουργίας του ΟΠΣΚΕ κατά ένα μήνα καθώς επίσης και λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας που έχει παρατηρηθεί στις Υπηρεσίες Δόμησης για την έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

2.Στα στοιχεία δικαιωμάτων χρήσης που κατέχονται επί του ακινήτου που θα υλοποιηθεί η επένδυση να γίνεται αποδεκτό και το Προσύμφωνο Αγοραπωλησίας Ακινήτου ( με τον όρο ότι θα προσκομισθεί το συμβόλαιο αγοραπωλησίας για το συγκεκριμένο ακίνητο μέχρι την πρώτη εκταμίευση). Επίσης σε περίπτωση μίσθωσης να δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν συσταθεί ακόμη να προσκομίσουν  Δήλωση πρόθεσης Μίσθωσης όπως ισχύει στις προκηρύξεις των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

3. Να γίνεται αποδεκτή και η Αίτηση Βεβαίωσης Χρήσης Γης λόγω του υπερβολικού φόρτου που έχει παρατηρηθεί στις Υπηρεσίες Δόμησης με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εκδώσουν τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις πριν την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης.

4. Να δοθεί περιθώριο 7 εργάσιμων ημερών για την υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών στη διαδικασία Αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων σε περίπτωση που παρατηρηθούν ελλείψεις. Το παραπάνω εφαρμόζεται ήδη  στις προκηρύξεις των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 και έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς να επηρεάζεται χρονικά η διαδικασία αξιολόγησης.

5. Για τις περιοχές που θα υλοποιηθεί η επένδυση και θα λάβει 10% επιπλέον χρηματοδότηση να γίνουν αποδεκτές και οι αποφάσεις παράτασης των ΦΕΚ που χαρακτηρίζουν μια περιοχή πυρόπληκτη ή σεισμοπαθή ή πλημμυροπαθή, δεδομένου ότι ο οδηγός ζητάει μόνο τα ΦΕΚ που τις χαρακτηρίζουν με τις συγκεκριμένες ιδιότητες χωρίς να λαμβάνει υπόψη του αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης για πιθανή παράτασή τους.

Τέλος, θέσαμε μία σειρά από ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την υποβολή των προτάσεων και συγκεκριμένες περιπτώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων από τους φορείς διαχείρισης και υλοποίησης των παραπάνω προγραμμάτων.

Για την ενημέρωση των δικαιούχων και των μελών του ΟΕΕ θα πραγματοποιηθούν 2 ενημερωτικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Κρήτης, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και το Επιμελητήριο Λασιθίου, προκειμένου να λυθούν τυχόν απορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13/02/2024 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου στις 18:00 και η δεύτερη στις 16/02/2024 στην αίθουσα «ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στο Ηράκλειο στις 18:00.


 
< Προηγ.   Επόμ. >

Support & Maintenance by